Zeldas utveckling: Hur en legendarisk serie har utvecklats

Få videospelsserier har varit så framgångsrika och älskade som Zelda. Berättelsen om den unga alvliknande pojken Link, som kämpar mot ondskan för att rädda världen, har fångat fantasin i över 30 år. Men vad är det egentligen som gör den här serien så speciell? Låt oss ta en titt på hur Zelda har utvecklats genom åren.

Originalspelet The Legend Of Zelda

zelda karaktärerDet ursprungliga Zelda-spelet blev en omedelbar klassiker när det släpptes 1986. Det gav upphov till en rad uppföljare som är några av de mest populära videospelen genom tiderna. Men vad är det som gör originalspelet så speciellt?

Först och främst har spelet en mycket rik historia. Det är ett av de första videospelen som verkligen fångade känslan av äventyr och utforskning. Det känns som om du är på ett episkt uppdrag för att rädda världen. Spelupplägget är också mycket innovativt för sin tid. Du kan utforska en stor öppen värld, vilket var en sällsynthet på den tiden

Zelda II The Adventure of Link

Zelda II släpptes 1987 och var en direkt uppföljare till originalspelet. Det innehöll en mer actionbaserad spelstil, vilket var ett avsteg från det första spelet.

Medan vissa fans älskade denna förändring var andra inte lika förtjusta. Zelda II anses ofta vara det svarta fåret i Zelda-serien. Det har dock sina fans och är värt att spela för alla som gillar serien.

Zelda II introducerade också en ny berättelse i serien. I det här spelet försätts Zelda i djup sömn av en ond trollkarl och det är upp till Link att rädda henne. Den här historien skulle utvecklas ytterligare i senare spel.

The Legend of Zelda: A Link to the Past

A link to the past släpptes 1991 för Super Nintendo Entertainment System. Det anses ofta vara ett av de bästa spelen i serien och är en av fansens favoriter.

Liksom Zelda II hade A link to the past en actionbaserad spelstil. Det innehöll dock även element från det första spelet, såsom utforskning och pussel . Detta spel introducerade också begreppet parallella världar, som skulle utvecklas ytterligare i senare spel.

Ocarina of Time

Ocarina of Time släpptes 1998 till Nintendo 64. Det anses av många vara det bästa spelet i serien.

Ocarina of Time introducerade ett antal nya funktioner i Zelda-serien, till exempel Z-targeting och ridning. Det innehöll också en öppen världsmiljö som gjorde det möjligt för spelarna att utforska på till häst.

Ocarina of Time är också känt för sin historia. Den introducerar Zelda som ung flicka och följer hennes resa från barn till vuxen. Det här spelet skulle sätta tonen för framtida spel i serien.

Twilight Princess

Twilight Princess släpptes 2006 för Nintendo Gamecube och Wii. Det regisserades av Eiji Aonuma, som har varit involverad i Zelda-serien sedan Ocarina of Time.

Twilight Princess anses ofta vara en andlig efterföljare till Ocarina of Time. Det innehåller liknande spel- och berättelseelement.

Så vad är det som gör Zelda-serien så speciell? Den har en rik historia, ett innovativt spel och fängslande berättelser. Varje spel i serien har sina egna unika element som gör det speciellt. Oavsett om du är ett fan av det actionbaserade spelet eller pusslen finns det något för alla i Zelda-serien. Om du letar efter en videospelsfranchise som kommer att hålla dig underhållen i flera timmar i sträck, behöver du inte leta längre än till Zelda.