Legenden om Zelda: Tv – Serien

%d0%be%d0%be10När någonting blir en sån hejdundrande succé som The Legend of Zelda är det bara en tidsfråga innan konceptet dyker upp i andra format. Hittills har vi fått se The Legend of Zelda som bland annat manga-tidning, Monopolspel, och kanske inte helt oväntat, som en tecknad tv-serie. 1989 producerade tv-bolaget DIC Entertainment tillsammans med Nintendo 13 kvartslånga avsnitt som sändes på Amerikansk tv tillsammans med The Super Mario Bros. Super Show!

Mindre våld, mer romantik

Handlingen i alla avsnitt var i princip samma, och direkt baserad på det första spelet. Link och Zelda måste försvara Hyrule och stoppa den onde Ganon i hans försök att ta tronen och visdomens trekraft. I motsats till spelet, där Zeldas roll huvudsakligen gick ut på att bli räddad, är prinsessan mer aktiv här och kämpar bredvid Links sida. Den romantiska spänningen mellan Link och Zelda, som på sin höjd antyds i spelen, är mer märkbar i tv-serien. Ett stående skämt i slutet av alla avsnitt var att Link tyckte att han förtjänade en kyss, men att någonting alltid kom i vägen innan den faktiskt blev av.

Man valde också ett mindre våldsamt sätt att besegra alla monster och fiender. Monstren kom från en magisk burk kallad ”Evil Jar”, och släpptes ut av Ganon. När de besegrades dog de inte, utan åkte helt enkelt tillbaka in i burken. Man löste även problemet med hur Link och Zelda kan bära runt på så många vapen och föremål genom att de krymptes med magi innan de stoppades ned i fickan. Väldigt praktiskt! I övrigt var referenserna till spelet lösa. Vissa platser och monster från spelet dök upp ibland, som bland annat Death Mountain och Gohma. I en del avsnitt blir Link och Zelda assisterade av en älva kallad Spryte.

DVD-utgåvan

%d0%be%d0%be11Det var först tänkt att tv-serien skulle få fortsätta, men när man bestämde sig för att lägga ned Super Mario Bros-showen åkte även Zelda med ner i papperskorgen, efter endast 13 avsnitt. Men är man sugen på få att uppleva hur Link och Zelda var i tecknat tv-format så släpptes alla avsnitt på dvd 2005, med en återutgåva 2012, så det borde inte vara omöjligt att få tag i ett exemplar.

Mer Zelda i rutan?

Det går envisa rykten om att Nintendo och Netflix för hemliga diskussioner om att producera en live action-version av The Legend of Zelda. Om det här verkligen stämmer får tiden utvisa, men vi har alltid spelen. Och de 13 tecknade avsnitten.