The Legend of Zelda – originalspelet

%d1%82%d1%821871986 är ett legendariskt år i spelvärlden. Då släppte Nintendo spelet The Legend of Zelda till sitt Famicom Disk System i Japan. Året efter fick resten av världen möjlighet att spela det fantastiska fantasyäventyret på NES. The Legend of Zelda utvecklades av legendaren Shigeru Miyamoto, som även legat bakom Super Mario och flera andra succéer från Nintendo, och med Zelda fick man sin största framgång hittills. Blandningen av äventyr, fantasy, action, rollspel och problemlösning lockade och tilltalade spelare världen över.

Handlingen i Zelda

%d1%82%d1%82188The Legend of Zelda utspelar sig i landet Hyrule. Den ondskefulle Ganon är ute efter den mystiska kraften visdomens trekraft (Triforce), som han vill använda för att bringa världen fruktan och mörker under sitt styre. Prinsessan Zelda är bärare av visdomens trekraft, och försöker hindra Ganon genom att gömma delar av trekraften på olika platser i riket. Innan prinsessan blir tillfångatagen av Ganon sänder hon sin trogna hjälpreda Impa för att finna någon modig nog att stå upp emot och besegra Ganon. Impa finner pojken Link, som svär att stoppa Ganon och befria Zelda. För att kunna besegra Ganon måste Link först finna de åtta gömda delarna av visdomens trekraft.

Hur man spelar

Du spelar karaktären Link. För att kunna besegra Ganon och befria prinsessan måste du ta dig igenom nio underjordiska grottor. I de första åtta finns delarna av trekraften dolda, och du måste hitta dem för att kunna gå vidare. I den nionde grottan väntar den onde Ganon själv. I grottorna finns även vapen och föremål – som svärd, pilbåge och bumerang – som hjälper dig att ta dig vidare i spelet. I varje grotta finns även nycklar som behövs för att öppna upp nya delar av grottan, en karta som visar rummen i grottan, samt en kompass som visar både var spelaren och den gömda trekraftsbiten befinner sig. Inne i grottorna möter du även motståndare du måste besegra. Förutom grottorna så finns det även en ovanvärld du kan utforska och hitta föremål i.

Ännu ett uppdrag

Efter att spelaren har klarat hela spelet en gång så öppnas möjligheten för att spela det en gång till, fast nu mycket svårare. Grottorna ser annorlunda ut, och föremålen man behöver hitta är placerade på andra ställen. Dessutom är fienderna starkare och svårare att besegra. Det här andra uppdraget kallas Second Quest.

Ett banbrytande spel

%d1%82%d1%82189The Legend of Zelda är ett av de mest banbrytande och legendariska spel som någonsin sett dagens ljus. . Redan när det släpptes höjdes det på ögonbryn. Själva spelkassetten var guldfärgad, vilket i sig var nog för att få många att titta lite extra på spelet, men det som verkligen väckte uppmärksamhet var att spelet hade inbyggd batteribackup, som gjorde det möjligt för upp till tre spelare att kunna spara samtidigt.

Själva spelandet erbjöd också något helt nytt. Istället som för tidigare, där de flesta äventyrsspel följde en utstakad bana som man bara kunde följa på ett sätt, gav Zelda spelaren friheten att själv kunna gå omkring i spelvärlden. Förutom att lösa problem och möta motståndare nere i grottorna kan spelaren dessutom välja att gå omkring i världen ovan för att slåss mot monster och leta vapen. The Legend of Zelda skrev som sagt om regelboken, satte en ny standard för fantasyspel, och blev en legend i sig.