Andra roliga spel med fantasytema

När det kommer ett så stilbildande och grymt framgångsrikt spel som Legend of Zelda, så kommer självklart kopiorna flödande i drivor en kvart senare. Ibland värker det i hjärtat när man ser hur vissa försöker åka snålskjuts på Zeldas framgångar med dassiga karbonkopior som saknar såväl story som själ och hjärta. Men en del spelutvecklare, som drivs av hjärtat mer än plånboken, fattar vad som gör Zelda så bra, och producerar hyllningar mer än kopior. Och det går inte att klaga när det dyker upp ett bra spel som stillar längtan till nästa Zelda-släpp.

Vi har försökt lista de bästa Zelda-liknande fantasyspelen. Kriterier? Fantasyspel som på ett lyckat sätt blandar action, äventyr, rollspel och problemlösning, samt som skapar världar där upptäckandet är en lika stor grej som själva spelmomenten. Spel som lånar och norpar, men som ändå lyckas skapa något eget..

Okami

%d1%82%d1%82192 Gillade du att spela som varg i Twilight Princess? Då är Okami nog din grej också. Du spelar varggudinnan Amaterasu, som måste bekämpa en förbannelse som har lagt sig över landet. I spetsen för förbannelsen återfinns den åttahövdade demonen Orochi. Spelupplägget är bekant med action, plattform, lösa pussel, och med både grottor och en ovanvärld att utforska. Men Okami står på egna ben. Spelat är influerat av Japansk folklore, något som märks tydligt i både story och design. Det är mycket ögongodis i Okami, med sin akvarellinspirerade grafik. Förutom de typiska vapnen har du även en magisk målarpensel i din arsenal, som du kan ändra världen med, och till och med måla fram saker du behöver.

(PS2, PS3, Wii)

Oceanhorn: Monster of Uncharted Seas

En ung pojkes pappa försvinner, och med en kvarlämnad anteckningsbok och ett halsband som enda ledtrådar ger sig pojken av för att finna sin pappa. Resan tar pojken till ett antal öar där han måste slåss mot fiender, gå runt och upptäcka vapen och skatter, lära sig magiska formler, och finna ledtrådar. Oceanhorn är definitivt en Zeldakopia vad det gäller spelupplägg, världsbyggande och karaktärer, men allt är förlåtet – Oceanhorn är ruskigt snyggt, har en bra story, och är roligt och utmanande att spela. Sa jag kopia? Jag menade självklart en lyckad hyllning.

(Windows, iOS)

Beyond Good and Evil

%d1%82%d1%82193Beyond Good and Evil blandar fantasy med sci-fi. Det utspelar sig i framtiden på planeten Hillys, som är under attack från utomjordingarna DomZ. Du spelar fotografen Jade, som går med i motståndsrörelsen. Spelet går ut på att använda kameran lika mycket som att slåss, och de foton Jade tar driver handlingen vidare. Bra story, snygg grafik, och sköna miljöer med mycket att utforska.

(Windows, PS2, PS3, GameCube, Xbox, Xbox 360)

Darksiders

Att spela som War – en av apokalypsen fyra ryttare – låter kanske inte så Zelda-aktigt, och visst är Darksiders ett mörkt spel som på ytan mer liknar God of War, men spelet är mycket mer än så. Det är en stor värld med mycket att upptäcka, och många pussel att lösa. Det rör hela tiden på sig, och nya miljöer, föremål och vapen låses ständigt upp. Vill man uppleva något mindre glättigt, men ändå fascinerande och utmanande, är Darksiders-serien klart värd ett försök.

(Windows, PS3, Xbox 360, Wii U)

Binding of Isaac

%d1%82%d1%82194Ett spel baserat på karaktärer ur Bibeln? Det är inte så knasigt som det låter. Du spelar Isaac, och när din mor får höra av Gud att du ska offras flyr du ner i källaren, men källaren visar sig vara en rad med grottor där du finner föremål och belöningar, löser pussel, samt tampas med en hel hög med fiender. Låter bekant kanske? Binding of Isaac har en spelvärld där grottorna skapas slumpmässigt, samt ett flertal möjliga slut, så det är ett kul och udda spel som går att spela om flera gånger.

(Windows, OS X, Linux)

Andra spel

Självklart måste inte ett fantasyspel härma Zelda för att vara bra. Behöver vi ens dra upp legendariska spel som Final Fantasy, Skyrim, EverQuest, och inte minst World of Warcraft. Det finns till och med slotspel med fantasytema på online casinon, som till exempel Enchanted, Legend of Olympus och Fantasy Fortune. Zelda må vara det bästa spelet, men långt ifrån det enda.